Ders Başarısızlığı

Çocuklarda Ders Başarısızlığı

Herkesin okul hayatı boyunca başarısız olduğu dersleri olmuştur. Bazı derslerde belli dönemlerde daha başarılı olabilen çocuklar bazı dönemlerde başarısız olabiliyor. Bu durumun altında farklı nedenler olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki çocuğun hayattaki başarısı okul derslerine bağlı değildir. Çocukları doğru yönlendirmek, ileriki yaşlarında daha kendilerine güvenen ve sağlıklı bireyler olmalarını sağlayacaktır.

Akademik bir başarı için ise çocuklarda ders başarısızlığı altında yatan etkenleri araştırmak gereklidir. Aileler çocukların derslere karşı isteksizliğini bir sorun olarak görmektedir. Çoğu zaman çocuğun derslere olan motivasyonu istenci ile daha çok alakalıdır. Pek çok çocuk herhangi bir psikiyatrik sorunu olmamasına karşılık derslere isteksiz olabilir. Bu kısımda bu sonucun pek çok farklı nedeni olabilir. Ancak temelde en çok etki eden üç faktör aile, okul ve arkadaş çevresi olacaktır.

Ders Başarısızlığında Okulun Rolü

Her çocuğun eşitlik hakkı vardır. Eşit şartlarda eğitim alma hakkı bazı okullarda uygulanamayabiliyor. 40-45 kişilik bir sınıfta en arkada oturan çocuğun dersi en öndeki arkadaşı ile aynı anda anlaması çok mümkün olmuyor.

Çocuğun ders çalışmasındaki temel etken öğretmene karşı duyduğu sorumluluk duygusudur. Kalabalık sınıflarda öğretmenin her çocuğa eşit zaman ayırması mümkün olmayacaktır. Uygulamalı, 20 kişilik, interaktif eğitim metotların hakim olduğu bir sınıfta her çocuğun ders motivasyonu da eşit olacaktır.

Ders Başarısızlığında Aile ile İlişkili Faktörler

Esasında her çocuk ailesinin aynasıdır. Ailenin eğitime bakış açısı, genetik yatkınlıkları ders başarısını etkileyebilir. Aile model oluşturarak çocuğunu pozitif olarak etkileyebilir. Hiç kitap, gazete okumayan bir ailenin çocuğum kitap okumuyor diye yakınması anlamsız olacaktır. Çocuk sosyal bir varlıktır. Bu nedenle davranışlarını çevresindeki kişileri taklit ederek kazanmaktadır.

Okul dönemine kadar kapalı ortamlarda sınırlı bir çevrede yetişen çocukların en belirgin modeli aileleri olacaktır. Bu da okul öncesi dönemden itibaren çocukların başarısında model aldıkları aileleri ile ilgilidir. Çocuklar okul öncesi dönemlerden itibaren kitaplara alıştırılmalıdır. Yeni şeyler öğrenmeye yüreklendirilmesi ve eğitimsel imkanların sunulması da okul döneminde ders başarısını pozitif olarak etkileyecektir.

Ders Başarısızlığında Arkadaşların Rolü

Çocuklar çevresindeki kişilerin davranışlarını taklit etme eğilimindedir. Okul öncesi dönemde daha çok aileyi taklit etme eğiliminde olan çocuklar okul dönemi ile yeni arkadaş kazanımları olur.

Özellikle ergenlik döneminde daha fazla belirginleşen arkadaşlarını taklit etme durumu ders anlamında da etkisini gösteriyor. Çocuğun çevresinde ders başarısına önem vermeyen arkadaşları olduğunda çocukta da aynı davranışlar olabiliyor. Bu kısımda da ailelere büyük görevler düşmektedir. Okul seçimleri ve ev seçimlerinde çevreye dikkat edilmelidir.

Bunlar dışında çocuklarda psikiyatrik rahatsızlıklarda olabilir. En çok görülen sorun ise dikkat eksiliği hiperaktivite bozukluğudur. Depresyonu olan gençlerde de tüm hayata karşı bir isteksizlik olabilir. Özellikle sınav kaygısı olan çocuklarda sınav başarılarında düşmeler olabilir.

Aileler ders başarısızlığında şunlara dikkat ederek soruna daha doğru müdahale edebilirler:

  • Çocuğu ders başarısızlığı ile suçlamak yerine sorunu çözmek için çabalamak önemlidir. Yapıcı olmak çocuğu motive eder.
  • Zayıf derslerle ilgili özel dersler aldırılabilir. Özellikle İngilizce ve matematik pek çok dersin temelini oluşturur. Bu alanda çocukların temelinin sağlam olması önemlidir.
  • Çocuğunuza iyi bir model olun.
  • Yeni bilgiler öğrenmesi adına yüreklendirilmesi önemlidir.
  • Yaşı küçük çocuklarla birlikte ders çalışın. Bu şekilde hem akademik seviyeleri hem de motivasyonu artar.
  • Ders başarısızlığında psikiyatrik sorunlar var ise uzman yardım alınmalıdır.
WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi