Duygu, Durum Sorunları
Temelde duygulanımda yaşanan bozukluklar duygu durum bozukluklarına neden olabilir. İçsel ve dışsal etmenlere göre yaşanan dalgalanmalar bu şekilde ruhsal bir süreç oluşturur. Bu süreçlerde duygu durum sorunları ankara hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Duygu Durum Sorunları Nedir?
Ruhsal süreçlerin olağan dışı şiddette yaşanması ve uzun süreli olmasına duydu durum bozukluğu denir. Bu sorunları iki türlü inceleyebiliriz. İlki karamsarlık, isteksizlik, hayattan zevk alamama durumudur. Uzun süren bu şekilde duygular ruhsal bir çöküntü ilk grupta olarak tanımlanabilir. İkinci grup ise aşırı neşelilik, enerji artışı, çok konuşma, uyuna isteğinde azalma, öfke manik dönemi oluşabilir. Bu iki rahatsızlık döneminde de depresyon ve mani dönemleri ile oluşan duydurum bozukluğuna ise manik- defresif bozukluk denilir. Dönemler şeklinde rahatsızlık gelir. Bu aşamada dönemler arasında birey hastalık öncesinde iyilik haline geri döndürülebilir.
Duygu Durum Sorunları Nasıl, Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar?
100 kişiden 1’inde görülen bu rahatsızlık, her yaşta ortaya çıkabilir. Genel olarak 20-50 yaş aralığında daha çok rastlanabilir. Manik depresif olarak adlandırılan bu sorunlar kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülme riski vardır. Birey yakın zamanda yaşadığı bir olaydan, hayatını değiştiren durumlardan etkilenerek bu duruma maruz kalabilir. Bu şekilde olaylara şunlar örnek verilebilir. Hamilelik, lohusalık, askerlik, ciddi orandaki fiziksel hastalıklar, sevilen birinin kaybı, ekonomik zorluklar bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilir. Ayrıca ilkbahar- yaz aylarında daha sık görülebilir.
Duygu Durum Bozukluğu Nedeni Nedir?
Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak soyaçekim olarak ortaya çıkabiliyor. Ailede aynı hastalığı taşıyan bireylerin olması aynı ailedeki diğer fertlerde görülme olasılığını artıyor. Ancak bu hastalığın çocuklara geçmesi durumu söz konusu değildir. Bunun yanında hastalık bazı nedenlerden dolayı tetiklenebilir. Bunlar; beynin işleyişini etkileyen ilaçlar- hastalıklar, yakın zamanda yaşanan olaylar ve yaşamsal değişikliklerdir. Eğitim düzeyi ile bu hastalık arasında herhangi bir etkileşim bulunmuyor.
Duygu Durum Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli etkenlerle ortaya çıkan bu bozukluklarda kişiden kişiye belirtiler değişebilir. Hastalar çok hareketli olsa da yorgunluk hissetmeyecektir. Hızlı ve ara vermeden konuşabilirler. Yabancı kişiler ile samimi olma, önceden tanıdıkları sık arama, saatlerce telefonda konuşma, bir işi bitirmeden başkasına geçme ve kurallara uymama gibi davranışlar görülebilir. Ayrıca şu belirtiler de görülebilir:
- Uykusuzluk
- Neşe
- Öfke
- Enerji Artışı
- Aşırı Para Harcama
- Kendini Coşku Dolu Hissetme
- Aşırı Konuşma Ve Hareketlilik
- Cinsel İstekte Artış
- Düşüncesizce İş Yatırımları
- Dikkatini Toplamada Güçlük
Duygu Durum Bozukluğu Hangi Dönemlerden Oluşur?
Tek uçlu, çok uçlu, bipolar bozukluk dönemi olarak üç ayrı kısma ayrılabilir.
- Major Depresif (Tek uçlu depresyon) dönemi: Bu dönemde kişi kendi karakteri dışında hüzünlü ve isteksiz bir ruh halindedir. Derin üzüntü ve yoğun çaresizlik, kendini değersiz hissetme, yemek yeme-uyuma ve konsantre olma ile ilgili zorluklar ile ortaya çıkar.
- Bipolar (İki Uçlu Bozulukluk) Dönemi: Birey içinde bulunduğu dönemle örtüşmeyecek şekilde üzüntü, mutsuzluk hallerinde ya da tam tersi neşe ve aşırı iyimserlik hallerinde olabilir. Bu dönemde bireyse özgüvende aşırı abartı, daha fazla konuşma, konudan konuya atlama, dikkat dağınıklığı görülebilir. BU dönem genel bir taşkınlık dönemidir.
- Bipolar Bozukluk 2 Dönemi: Bipolar bir dönemine göre daha hafif olsa da ilk döneme göre daha ağırdır. Belirtiler manik dönemle aynı olsa da daha hafiftir.