EMDR Terapisi

Emdr Terapisi

Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme terapisi anlamına gelen EMDR terapisi yirminci yüzyılın sonlarında kişide travma oluşturan hatıraları ve bunlarla ilişkili semptomları düzenlemek için yeni bir yol arayan bir psikolog tarafından icat edildi. EMDR terapisi, kuruluşundan bu yana ruh sağlığı uzmanları arasında büyük ilgi görmüştür. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir.

EMDR Terapisinin Kullanım Amacı

EMDR terapisi başlangıçta travmatik olaylarla ilişkili ciddi sıkıntıları azaltmak için tasarlanmıştır. Ancak daha fazla çalışma yapıldığından, EMDR’nin kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. EMDR terapisinden anksiyete, bağımlılık, fobiler, keder, depresyon, olumsuz deneyimlere bağlı obezite veya travmatik olayların öyküsü olan herkes yararlanabilir. Bu kişiler EMDR terapisinin yardımı ile rahatlama bulabilir. Bu terapi yöntemi istismar mağdurlarını, savaştan dönen askerleri, gazileri, mültecileri, yanık mağdurları ve madde bağımlılığı bozuklukları ile mücadele edenleri içerebilir.

EMDR Terapisi Nasıl Çalışır?

EMDR terapisinin bir diğer adı da hızlı göz hareketi terapisidir. Aynı şey olmasalar da EMDR terapisi hipnozla aynı mantıkla çalışır. Aynı zamanda farkındalık ve meditasyon uygulamaları ile ortak unsurları vardır. EMDR terapisinde terapi gören kişi aynı anda iki şey yapar: aynı zamanda gözlerini ileri geri hareket ettirirken, olumsuz düşüncelere, görüntülerin sıkıntılı olmasına veya endişe uyandıran hatıraların gelip gitmesine izin verir. Bu, seanslar sırasında hem iç hem de dış odağa sahip oldukları anlamına gelir; akla gelen içsel odaklanma herhangi bir duygusal olarak rahatsız edici düşüncelerin fark edilmesini sağlarken aynı anda harici bir uyarıcıya odaklanır.

EMDR Terapi Süreci

Bir EMDR seansı sırasında, hastanın gözleri yan yana hareket ederken terapistin parmaklarını veya terapistin elinde tutan bir nesneyi takip ediyor olabilir. Bu devam ederken, hastaya düşüncelerini kontrol etmeyi denemeye bırakması ve bunun yerine farkına varması talimatı verilir. emdr terapisi ankara bünyesinde yapılan bu işlem meditasyona benzer. Danışanlar zihinlerinin boşa gittiğini ve kendilerini rahatsız edici düşünce kalıplarından uzaklaştırdıklarını hissedebilirler. Olumsuz düşünceleri daha olumlu ve umutlu düşüncelerle değiştirmeyi de pratik edebilirler.

Dikkati Toparlamak Önemli

Fikir, düşüncelerinizin izlenmeden geçebilmesi için aklınızın EMDR sırasında yerleşmesine izin vermektir. Birçok meditasyon tipinde dikkatin odak noktası olan nefese odaklanmak yerine, dikkatiniz göz hareketlerinizde kalır. EMDR’de kullanılan göz hareketlerinin parasempatik sinir sistemini harekete geçirip sakinleştirici bir tepkiye neden olduğu görülmüştür.

Bu kanıtlanmış olmamasına rağmen, bazıları EMDR’nin aynı zamanda beynin sol ve sürüş tarafını uyarmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir. EMDR, genellikle altı ile sekiz seansın üzerinde, fazlar halinde yapılır. Çoğu terapistin takip ettiği belirli aşamalar şunlardır; hazırlık, değerlendirme, duyarsızlaştırma, yerleştirme.

Hafızanızdaki Kötü Anılardan Kurtulun

EMDR oturumları sırasında konuşmaya ve fiziksel duyumları izlemeye daha fazla önem verilmez. Bazı yönlerden EMDR, diğer geleneksel psikoterapi türlerine benzer. Çünkü geçmiş deneyimlerinde çalışan bir hastayı ve terapistleriyle kaygı uyandıran düşünceleri içerir. Bununla birlikte, göz hareketlerine ve uyarlanabilir stratejilere odaklanmak bu terapi yöntemini benzersiz kılmaktadır.

EMDR terapisi sıkıntıyı azaltmayı ve geçmişteki travmatik olaylarla ilgili uyarlanabilir stratejileri güçlendirmeyi amaçlar. EMDR aynı zamanda olumsuz olayların ayrıntılı açıklamalarını, inançlara meydan okumayı, korkmuş düşüncelere uzun süre maruz kalmayı içermemektedir.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi