Çocuklarda Fiziksel Gelişim Sorunları
Çocuklarda fiziksel gelişim sorunları öncelikle omuriliği ve sinir dokularını veya omurgayı ve destekleyici yapıları etkilemesine bağlı olarak anatomik olarak sınıflandırılabilir. Çocuklarda fiziksel gelişim sorunları yüzyıllardır bilinmektedir, ancak çevresel etkenler ve insan doğum kusurları arasında doğrudan bir bağlantı sorunlar üzerindeki etkenlerden en önemlisidir.
Anormal Gelişimin Nedenleri
Anormal gelişim, genellikle genetik duyarlılığa uygulanan çevresel etkilerin bir sonucudur. Anormal gelişimde rol oynayan faktörler yaş, ırk, ülke, beslenmeyi içerir. Kusurlu gelişime yol açan çevresel faktörler arasında anne enfeksiyonları, kimyasal maruzlar, iyonlaştırıcı radyasyon gibi fiziksel faktörler ve mekanik faktörler bulunur.
Teknolojik gelişmelerle, artan sayıda doğum kusurlarını teşhis etmek artık mümkündür. Çocuklarda fiziksel gelişim sorunları arasında yer alan öğrenme güçlüğü, gelişimsel gecikmeler ve depresyondan davranışsal konulara, astım ve obeziteye kadar, zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları açısından önemli derecede daha yüksek bir risk altındadır.
Fiziksel Gelişim Sorunlarının Etkisi
Çocuklarda fiziksel gelişim sorunları, bireyin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığı ile sosyal durumları üzerinde yaşam boyu etki edebilir. Özürlü çocukların, özellikle sağlık ve eğitimle ilgili özel ihtiyaçları olabilir ve günlük hayata tam olarak katılmak için önemli sosyal ve çevresel engelleri müzakere etmesi gerekebilir.
2 yaşından küçük çocuklarda güvenilir bir otizm tanısı konulabilir. Otizm, yüz elli çocuğun birinde görülür. Sebepleri tam olarak anlaşılmamasına rağmen, otizm genetik faktörlerle ilişkilendirilmiştir.
Yaralanma Sonucu Oluşan Etki
Fiziksel, zihinsel ve davranışsal sakatlıklar, yüksekten düşme gibi bir travma veya yaralanma beyni etkilediğinde ortaya çıkabilir. Alınan beyin hasarının diğer nedenleri arasında oksijen kaybı da vardır. Engellilikse gelişimsel gecikmelerden farklıdır. Gelişimsel gecikmesi olan bir çocuk, diğer çocuklardan daha yavaş beceriler geliştirmektedir.
Bu onların bir engelli olduğu anlamına gelmez. Tüm çocuklar aynı oranda gelişmez, bu nedenle bazı çocukların gelişimi diğerlerinden daha doğal olarak daha uzun sürebilir. Gelişimsel gecikmeler kısa veya uzun vadeli olabilir ve çocuğunuzun gelişiminde herhangi bir alanda olabilir.
Çocukların Sağlıklı Gelişmesi İçin
Çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi için, fiziksel olarak aktif olmaları ve her gün sağlıklı beslenmeleri önemlidir. Çocukların bir ömür boyu sürecek alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olmak için, aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamın başlarında başlamalıdır. Fiziksel aktivitenin her yaşta yararları vardır ve çocuklara yardım eder. Fiziksel aktivitenin yardımcı olduğu konular arasında kalplerini ve ciğerlerini güçlü ve sağlıklı tutmak, çocukları daha esnek hale gelmek, güçlü kemikler geliştirmek, sağlıklı bir vücut ağırlığı korumak, hastalık ve sağlık problemi riskini azaltmak, ruh hallerini ve öz güvenlerini geliştirmek sayılabilir.
Hareketsiz Davranışlardan Uzak Durun
Çocukların hareketsiz davranışlardan uzak durması, fiziksel aktivitelerini zamanında ve tam olarak yerine getirmesi gereklidir. Hareketsiz davranış, bilgisayarda oturmak, video oyunları oynamak ya da televizyon izlemek gibi çok az fiziksel aktivite yapmak için harcanan zaman anlamına gelir.
Çocuklar ve gençler bu faaliyetlere daha az, daha aktif olmak için daha fazla zaman harcamalıdır. Ancak bu sayede yaşıtlarıyla aynı oranda gelişim sağlayabilirler. Bu nedenle çocukları olabildiğince tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerden uzak tutmalısınız.
Çocuğunuz sizden sağlıklı aktif yaşam hakkında en çok şey öğrenir. Tüm aileyi düzenli fiziksel aktiviteye ve sağlıklı beslenmeye dahil edin. Ailelerin günlük rutinin bir parçası olarak bir şeyler yapması daha kolaydır.