Parmak Emme

Çocuklarda Parmak Enme

Çocuklarda parmak enme alışkanlığı belirli sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Bu sebeplerden en önemlisi ise çocuğun kendini güvensiz bir ortamda hissetmesidir. Özellikle 4 yaşından sonra çocuklarda parmak emme alışkanlığı varsa bu durum çocuklar için bir psikolojik rahatsızlık olabilir.

Genellikle çocuklarda 3 ile 4 yaş arasında parmak emme alışkanlığı masum ve normal bir alışkanlık olarak kabul edilir. Fakat 4 yaşından sonra çocuğunuz hala parmak emmeye devam ediyorsa bu durum bir sorun haline gelebilir.

Uzmanlar çocuklarda parmak emme alışkanlığını 4 yaşına kadar pisko-patolojik etken olarak görmüyor. Yani çocuğunuz 4 yaşına gelene kadar parmak emme alışkanlığını normal bir davranış olarak sergileyebilir. Parmak emme alışkanlığı 4 yaşından sonra da devam ediyorsa uzmanlar bunun pisko-patolojik etken olduğunu söylüyor.

4 Yaşından Sonra Parmak Emme Alışkanlığı

Anne ve babaların pek çoğu sürekli olarak parmak emme alışkanlığı olan çocukların bu durumu açlıktan dolayı yaptığını düşünürler. Fakat parmak emme alışkanlığının %70’lik kısmı açlıktan kaynaklanmaktadır. Özellikle çocuklar kendisini ifade etmeye başladığı halde bu alışkanlık devam ediyorsa mutlaka bir sorun söz konusudur.

1 ve 2 yaşında olan çocuk parmağını emerek açlık duygularını hissettirmeye çalışır. Ayrıca parmak emme alışkanlığı bazı çocuklarda uyku ile de bağlantılıdır. Uykusu gelen pek çok çocuk parmak emme durumuna geçer. Yani bu sorun ailelerin düşündüğü gibi doğrudan açlık hissi ile alakalı değildir. Çocuğunuz sürekli olarak parmak emiyor ve her sıkıldığında bu harekette baş vuruyorsa bir psikolojik sorunun işareti olabilir. Uzmanlar anne ve babaların bu konuda hassas davranmalarını söylerken konunun ciddiyetini de vurgulamaktadır.

Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığının Nedenleri

Çocuklar bebeklik dönemlerini geçmiş kendilerini ifade edebilir hale gelmişse parmak emme alışkanlığı normal kabul edilmez. Konuşmaya başlayan çocuklarda parmak emme alışkanlığı genellikle çocuğun yaşadığı bir sıkıntının eseri olarak görülür. Özellikle baskıcı anne ve babanın ortamında çocukların daha fazla bu alışkanlığı sergilediği görülmektedir. Yani baskılar nedeniyle açıdan çocuklar parmak emme davranışı sergileyebilirler. Çocuklarda parmak emme alışkanlığının devam etmesindeki ilk neden; baskıcı ve sinirli bir aile yapısıdır.

İlgisiz bir ortamda büyüyen çocuğun da parmak emme alışkanlığı sergilediği görülür. Özellikle ailesinin ilgisini çekmek isteyen çocuklar alışkanlığı ortaya çıkartırlar. Bazı çocuklar gergin bir ortam oluştuğunda da doğrudan bu alışkanlığa başvururlar. Kısacası güvensiz, baskıcı ve sevgisiz ortamlar parmak emme alışkanlığının sergilenmesine neden olur.

Parmak Emme Alışkanlığı İçin Neler Yapılmalıdır?

Parmak emme davranışını bir alışkanlık haline getiren çocuklar genellikle zamanla bu alışkanlığı bırakırlar. Bu alışkanlığın bırakılmaması halinde aileler bir uzmandan yardım almalıdır. Uzman desteği sayesinde bu alışkanlığın geçici bir durum mu yoksa psikolojik bir rahatsızlık mı olduğu daha net anlaşılır.

Aileler alacakları uzman desteği sayesinde çocuklarının sorunlarını daha iyi görebilirler. Özellikle bu dönemde uzmanlar kesinlikle çocuklara alışkanlıkları konusunda baskı yapılmaması gerektiğini söyler. Çünkü baskı ve kötü söz sonucu çocuğun alışkanlığı farklı şekilde sergileme durumu ortaya çıkabilir.

Eğer, parmak emme hareketi bir psikolojik sorunsa bu durumda sorunla nasıl baş edilmesi gerektiği belirlenir. Sorun için ilk başvurulması gereken kişi elbette çocuk psikologlarıdır. Psikologlar yardımıyla çocuğun alışkanlığındaki temel sebepler kolaylıkla öğrenilir.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi