Takıntılar
Saplantı veya takıntı diye tabir edilen diğer bir ismiyle obsesyon, bir çeşit rahatsızlık belirtisi olarak birçok insanda görünür. Belli bir zaman sonra kişinin elinde olmadan onu oldukça rahatsız edecek boyuta gelebilmektedir. Akıldan bir türlü çıkmayan bu problemler, durumla doğrudan iletişim kurulduğunda daha da şiddetli hale gelir. Oldukça ciddi rahatsızlık hissettiren bu sorun, örneğin farklı kir veya mikrop bulaştığı gibi sorunlar karşısında tetiklenir.
Hayatın içerisindeki değişik durumları takıntı haline getiren kişilere obsesif denir. Kompulsif ise kişinin yaşadığı takıntı problemi karşısında, buna çare üretmek için oldukça saçma ve anlamsız durumları gerçekleştirmektir. Kişi bu durumdan kendini alıkoyamaz ve büyük sıkıntılar yaşar. Bu sıkıntıları çözebilmek için scn danışmanlık bünyesinde bulunan uzman psikolog koçlardan destek alabilirsiniz. Takıntının şiddetine göre danışanlarımız ilgili psikiyatri uzmanına yönlendirilerek danışanlarımızın tıbbi tedavi almalari desteklenir.
Takıntı Sorunları
Takıntı hastalığı tıp dilinde obsesif kompulsif bozukluk olarak bilinir. Diğer bir deyişle saplantı da denebilir. Halk dilinde ise takıntı olarak bilinen bu sorun insanın istemeden ve elinde olmadan yaşadığı sıkıntılar bütünüdür. Düşünceleri arasında biriken sorunlara kendi içerisinde bir çare bulamaz ve neredeyse hayatının büyük çoğunluğunu mahvedecek kadar anlamsız saçma durumlar içerisine girebilir. Örneğin elinin kirli olduğunu düşünen kişi dayanamaz ve hemen gidip ellerini yıkamayı ister. Her ne kadar eli temiz olsa dahi buna herhangi bir şekilde karşı koyamaz. Zihne bir kere yerleşen takıntı ile o anlamsız tepki verilmediği sürece kişi rahatlayamaz.
Zamanla Şiddetini Arttıran Sıkıntı Problemleri
Eğer profesyonel bir çare bulunmaz ise takıntı zaman içerisinde şiddetini büyük oranda artırır. Sonunda ise insan hayatının büyük bir çoğunluğunu teşkil eder ve kişinin işlevsel halini büyük oranda çöküntüye uğratır. Yapılan araştırmalar ise takıntı problemlerin genelde geçmişte yaşanan birtakım travmatik deneyimlerden kaynaklandığını göstermektedir. Bu travmatik deneyim insan hayatının büyük çoğunluğunda devam ettiği zaman stres büyük oranda artış gösterir ve bununla beraber stres hormonları devreye girer. Serotonin maddesi salgılanması ile beyin kimyası kontrol edilemeyecek kadar riskli hale gelir. Beynin farklı bölümlerinde kaygı oluşur ve bu kaygı kişinin anlamsız fiziksel çözümlere iter.
Farklı Takıntı Türleri
Travmatik deneyimler ya da doğuştan meydana gelen bu sorun, sadece bir düşünce ile başlar. Bu düşünce zaman içerisinde büyür ve farklı takıntı türlerini ortaya çıkarır. Zaman içerisinde baş edilemeyecek hale gelir ve insan hayatını tamamen egemenlik altına alır.
- Bulaşma (Temizlik) takıntısı
- Kuşku takıntısı
- Dini ya da metafizik akıntı problemleri
- Hatasız olma veya simetri problemleri
- Hastalık takıntıları
- Cinsellik konusunda takıntılar
- Sayma takıntıları
Bu problemler günümüzde en çok öne çıkan sorunlardır. Fakat takıntı problemleri akla gelmeyecek şekilde insan hayatında kendini gösterebilmektedir. Bu sebepten SCN danışmanlık, psikoloji alanında büyük tecrübe sahibi olan psikolog ve koçlar bünyesinde, bütün bu sorunlar için profesyonel çözümler sunmaktadır. Sorunların temeline inilmekte ve kişinin yaşadığı dramatik deneyimler üzerinden, çıkış yolu planlı şekilde ele alınmaktadır.