Tırnak Yeme
Çocuklarda 3 yaşından itibaren görülen tırnak yeme alışkanlığı, bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilir. Ebeveynlerin telaşa kapılmasına neden olan bu durum, çocuklarda gelişim döneminin bir parçası olarak ele alınmalıdır. Çevresel ya da psikolojik nedenlerin doğru bir şekilde araştırılması ve gerekli tedavinin yapılmasıyla sorun kısa süre içerisinde ortadan kalkar.
Duygusal Nedenlere Bağlı Tırnak Yeme Alışkanlığı
Duygusal kaynaklı çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı kızlarda erkek çocuklara nazaran daha fazladır. Bu durumda tırnak yemeye eşlik eden diğer davranışlar arasında; parmak emme, diş gıcırdatma ve ağza madde sokma sayılabilir.
Tırnak yeme alışkanlığı çocukların karşısındaki yetişkinleri taklit etme isteği olarak da algılanabilir. Kendine rol model olarak anne ve babasını alan çocuklar;
- Boşanma
- Annenin yeni işe girmesi
- Sevgi eksikliği
- Yakın akraba kaybı veya
- Kardeş kıskançlığı nedeniyle stres yaşayarak tırnak yemeye de başlayabilirler.
Çocukların Huzurlu Bir Ortamda Yetişmesini Sağlamanın Önemi
Çocukların huzurlu bir ortamda yetişmesini sağlamak bir ebeveyn için ilk öncelik olmalıdır. Eşler arasında yaşanan gerginliğin yanı sıra ev ortamında çocuğun şahit olduğu kavgalar da davranış bozukluğu olarak çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. TV programları, çocuğun kendi içinde yaşadığı korku ve kaygılar da tırnak yiyerek kendini dışarı vurabilir.
Tırnak yeme sebeplerinden birisi de okul dönemleridir. Bu aşamada çocukları tırnak yemeye iten sebepler arasında;
* Başarısızlık korkusu
* Öğretmenden ceza alma riski
* Yaşıtlarla ilişkilerde yaşanan sıkıntılar
* Okul ortamındaki stres sayılabilir.
Tırnak Yeme Alışkanlığının En Sık Görüldüğü Dönemler
Tırnak yeme davranışının sergilendiği yaşlar 3 ve 4 yaş civarıdır. Aşırı baskı altında yetişen çocuklarda yaşanan durum, bu yaş grubundaki çocukların yarısında görülür. Bazı durumlarda tırnak yemenin altında herhangi bir sebep yatmaz. Modelleme yoluyla öğrenen çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı aniden ortaya çıkabilir.
Davranışları taklit etme yoluna giden çocuklar, aile içinde tırnak yiyen birisini gördükleri zaman uygulamaya geçebilirler. İlk aşamada bu davranışın görmezden gelinmesi ancak altta yatan sebeplerin tespit edilmeye çalışılması, çözüm sürecinde uygulanacak tedaviyi destekler.
Çocuklarda Tırnak Yeme Nasıl Engellenir?
Tırnak yemenin bir alışkanlığa dönmemesi için ebeveynlerin üstün çaba sarf etmesi gerekir. Bu davranışın sürdürülmemesi için çocuğa kızılmaması ve baskı yapılmaması önemlidir.
Çocuğun tırnak yeme sebepleri arasında sevgi eksikliği tespiti yapılmışsa anne ve babanın çocukla daha uzun ve kaliteli zaman geçirmesi sağlanmalıdır. Çocuğa ” Bebek gibi davranıyorsun” veya ” Elini ağzından çek” gibi uyarılar yapmak kimi zaman istenmeyen sonuçların yaşanmasına neden olabilir.
Tırnak Yeme Tedavisi
Öz güven eksikliğinden kaynaklanan tırnak yeme tedavisi aile ve sosyal çevrede yaşanan hatalı davranışlar nedeniyle açığa çıkar. Öz güven kaybının giderilmesi ve açıkların tamamlanması için çocuğun başarılarının ödüllendirilmesi gerekir. Teşvik edici sözlerin yanı sıra güçlü yanların keşfedilmesi de çocuğun kendini iyi hissetmesine yardımcıdır. Bu alışkanlığın bırakılması sürecinde çocuğa yeterli zamanın tanınmasına ek olarak;
- Tırnak yendiğinde ellerin sağlıksız olacağının net ifadelerle anlatılması ve
- Bu alışkanlıktan kurtulmanın tek yolunun kişinin kendisini eğitmesi olduğu belirtilmelidir.
Çocuğun kendi seçeceği bir tırnak bakım seti, kızlar için renkli ojeler veya tırnak kremleri süreci destekleyebilir. Uzman desteği, tırnak yeme alışkanlığının hızlı ve kalıcı bir şekilde giderilmesinde en önemli yardımcıdır.